Glasvezel project Workum

GLASVEZEL PROJECT: EEN UPDATE

Sinds Workum van Delta het bericht ontving dat alle huishoudens in Workum een aansluiting kunnen krijgen, worden de aangemelde huishoudens voorzien van een definitieve werkbare aansluiting. Alle andere woningen kunnen in de toekomst worden voorzien van glasvezel, zonder dat hiervoor weer de hele straat open hoeft.

Vele maanden werd er in Workum druk gegraven en glasvezel kabel aangelegd. Tot op de dag van het schrijven van deze update worden de laatste wijken aangelegd.

Eerder is het basis verdeelstation al geplaatst op de Stedspôle. Dit verdeelstation maakte direct na plaatsing flink de gemoederen los, aangezien deze “kast” pontificaal de historische omgeving ontsierde. Gelukkig bleken door alle ophef Delta en de gemeente bereid het glasvezel verdeelstation te verplaatsen naar een minder opvallende plaats op de Stedspôle. Dit is inmiddels uitgevoerd. Het verdeelstation zal nog verder worden gecamoufleerd door aan te brengen en het grijs schilderen van het station.

Van Delta en de aannemer kregen wij aan het einde van de campagne het bericht dat men ernaar streefde de eerste huizen direct na de zomer van 2021 aan te sluiten. Het hele project zou dan voor het einde van 2021 moeten zijn afgerond, aldus Delta.

Wel blijkt dat het project te maken heeft met tegenslag. Het eerder genoemde glasvezel verdeelstation moet namelijk nog worden aangesloten aan het elektriciteitsnetwerk van Liander. En die organisatie heeft grote capaciteitsproblemen. Zonder werkend verdeelstation kunnen de glasvezel aansluitingen niet geactiveerd worden, dus het wachten is op Liander. Pas dan kan Delta Fiber de aansluitingen opleveren en kunnen de providers de abonnementen gaan activeren en de installatie voltooien.

De laatste officieuze berichten duiden overigens op realisatie van het glasvezel project in medio maart 2022. Laten we hopen dat daarna spoedig de aansluitingen door de providers geactiveerd zullen worden zodat ook Workum kan gaan genieten van supersnel internet