Fontein (Culturele hoofdstad)

Fontein ‘De Woeste Leeuwen van Workum’
Begin 2015 werd Plaatselijk Belang benaderd met het verzoek om samen met andere vertegenwoordigers van verenigingen en belangengroepen een commissie te vormen. De opdracht luidde: vind een geschikte ruimte in Workum en help ons met de voorbereidingen. Een traject waar niemand van wist hoe het zou lopen en hoe het zou eindigen. Met vallen en opstaan, met steun en tegenstand zijn we nu op het punt dat we kunnen zeggen: de fontein komt er; de keuze van de plek wordt breed gedragen; het ontwerp wordt gelukkig op vele manieren beoordeeld: mooi, lelijk, leuk, spannend, we wachten af… En dat is goed. Kunst in de openbare ruimte is altijd een onderwerp dat gepaard gaat met discussie. Zoveel mensen zoveel zinnen. Veel Workumers bezochten de open dagen in de werkplaats van Floor v.d. Leun om het proces van wording te volgen.
De fonteincommissie is ook in dit gehele proces gegroeid, met veel nieuwe situaties kennis gemaakt. Maar ook geconfronteerd met omstandigheden waar zij niet blij van werden, maar die ze inmiddels achter zich hebben gelaten. Zij waren erg blij toen ze begrepen dat de fontein in zijn geheel in Workum zou worden gemaakt. Alles onder toeziend oog en in overleg met de kunstenares Cornelia Parker. En gesteund en geïnitieerd door de organisatoren in Leeuwarden o.l.v. Anna Tilroe.
Met een afvaardiging van de omwonenden heeft de gemeente de plannen voor de inrichting van de omgeving gemaakt.
De lokale bedrijven die er aan meewerken zijn: Floor v.d. Leun – Atelier Fjoer, Scheepstimmerwerf De Hoop, Visser Jachtbouw, Marten Tijtsma (schilder), Jacob Hofman (Scheepstechniek, Lasbedrijf) en De Boer en De Groot.

Op 18 mei a.s. is de fontein De Woeste Leeuwen in gebruik gesteld.

Geef een reactie